Sernik niebiański – oreo z granatem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik to jedno z moich ulubionych słodkich wypieków :) Za każdym razem staram się go robić z innymi dodatkami. Tym razem moja rodzinka miała ochotę na ciasto z Oreo :) By sernik nie był mdły, na wierzch rozłożyłam orzeźwiające owoce granata i zalałam galaretką. Całość doskonale się komponuje i uzupełnia - ciasto jest jednocześnie słodkie i orzeźwiające - będzie idealnym deserem o każdej porze roku i na każdą okazję, tym bardziej, że jest bardzo łatwe i szybkie do przygotowania (nie licząc czasu studzenia oraz chłodzenia).

  • 1 godz. 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

    SPÓD CIASTECZKOWY
    200 g ciastek Oreo
    50 g masła

    SER
    1 kg twarogu sernikowego w wiaderku (u mnie Piątnica)
    4 jajka
    200 g śmietanki 30%
    140 g cukru
    16 g cukru waniliowego
    40 g budyniu waniliowego (bez cukru)
    90 g ciastek Oreo

    WIERZCH
    1 granat
    2 galaretki wiśniowe +
    + 500 ml gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Galaretki

Sernik niebiański – oreo z granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ser wyjmujemy wcześniej z lodówki, by były w temperaturze pokojowej.
    SPÓD CIASTECZKOWY: Masło rozpuszczamy. Ciasteczka dokładnie rozkruszamy na pyłek w blenderze kielichowym. Do ciasteczek wlewamy masło i mieszamy. Gotowe wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i dokładnie ugniatamy (można ręką), wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
  • 2. SER: Ciastka oreo łamiemy (bądź kroimy na 4) na mniejsze kawałki. Do miski robota planetarnego dajemy twaróg, cukry, budyń. Mieszamy chwilę aż składniki się połączą (max.na 2 poziomie).
  • 3. Następnie stopniowo wlewamy śmietankę oraz stopniowo po jednym jajku i również mieszamy chwilkę, tylko do połączenia składników, tak by za bardzo nie napowietrzać sernika. Na końcu wrzucamy Oreo i chwilkę mieszamy.
  • 4. Gotowy sernik wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C około 60-70 minut (bez termoobiegu). Ja piekłam go w kąpieli wodnej – na dolnej blasze umieściłam większą blachę z gorącą wodą. Po tym czasie studzimy go przy lekko uchylonym piekarniku około 2 godziny.
  • 5. DEKORACJA: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Pozostawiamy do stężenia – ma być lekko „trzęsąca się”;). Na wystudzony sernik wykładamy owoce granata oraz zalewamy galaretką – można to robić warstwami: dajemy owoce granata, zalewamy częścią galaretki, wkładamy do lodówki na chwilę by stężało, następnie ponownie rozkładamy owoce granata oraz wylewamy pozostałą galaretkę.
  • 6. Gotowy sernik chłodzimy w lodówce – najlepiej całą noc.

Porady

Masa serowa jest słodka, ale nie jest to mega słodki sernik - jeśli ktoś preferuje bardziej słodkie to proponuję do masy serowej dodać więcej cukru :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Granat Oreo Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować