Zapraszam na sernik na zimno. Masę zrobiłam z serka homogenizowanego i żelatyny. Do tego herbatniki, galaretka oraz gruszki i mamy pyszne ciasto. Polecam.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Na masę :
50 dag serka homogenizowanego
40 gram żelatyny
50 mililitra wody
Na galaretkę :
1/2 opakowania czerwonej galaretki
250 mililitra wody
Ponadto :
2 gruszki
folia spożywcza do pojemnika
pojemnik lub blaszka 22 x 14
Sernik na zimno z galaretką i gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy 300 ml wody i zagotowujemy. Odlewamy 50 ml wsypujemy żelatynę, mieszamy aż się rozpuści i odstawiamy. Do reszty wody wsypujemy galaretkę i mieszamy aż się rozpuści, odstawiamy do stężenia.
Pojemnik wykładamy folią spożywczą i układamy na dnie herbatniki.
Gruszki myjemy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na półplasterki.
Do miski przekładamy serek homogenizowany i miksujemy przez chwilę, dolewamy letnią żelatynę i miksujemy. Gdy masa zacznie tężeć przelewamy ją na herbatniki. Gdy masa jest całkowicie sztywna układamy gruszki i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze