Sernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać składniki sypkie, dodać pokrojone masło, jajko i żółtka. Zagnieść.
Można to zrobić mikserem, lub robotem.
Kiedy ciasto zacznie się kleić, przełożyć
je na stolnicę. Jeśli trzeba, podsypać mąką
i zagnieść gładkie ciasto.
Podzielić je na dwie części. Jedną część zawinąć w folię spożywczą i włożyć
do zamrażalnika.
Drugą połową ciasta, wykleić dno prostokątnej blaszki, posmarowanej margaryną
i posypanej bułką tartą. Można też wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Jak kto woli.
Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni
i podpiec około 15 minut. Tak przygotowane ciasto, zostawić do wystudzenia.
2.Przygotować masę serową.
Jeśli macie zwykły twaróg, to trzeba go dwa, lub trzy razy zmielić.
Jajka i białka, które zostały nam od ciasta, przełożyć do miski. Dodać cukier
i ubić na gęstą masę. Następnie dodać ser, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny,
a na koniec roztopione i przestudzone masło. Wszystko zmiksować do połączenia
składników na wolnych obrotach.
Gotową masę serową, wyłożyć na przestudzony spód.
Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i piec 1 godzinę.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do wystudzenia.
Komentarze