Serniczek z owocem granatu

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Gdy przypomniałam sobie sernik, który mama przygotowywała nam, dzieciom, w dzieciństwie, robię jeden za drugim, każdy jednak w innej nieco wersji. Tym razem proponuję z odrobiną egzotyki, z pestkami granatu. Polecam na wielkanocny stół i nie tylko.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 litry mleka 1,5%
    500 ml śmietany 12%
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    200 g masła
    12 okrągłych biszkoptów do wyłożenia dna średniej wielkości tortownicy
    1 owoc granatu
    2 łyżki kakao naturalnego
    2 łyżki soku malinowego
    galaretka cytrynowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Serniczek z owocem granatu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • porcja serniczka z owocem granatu 1. 1. Zagotować 2 l mleka, gdy się zagotuje wlać śmietanę wymieszaną z jajkami i mieszać od czasu do czasu.
    2. Gdy powstanie u góry ser, przecedzić całość przez sito i zostawić do ocieknięcia i ostygnięcia.
    3. Utrzeć w misce masło z cukrem na puch.
    4. Powoli łyżką dodawać ser do masy, ucierać do połączenia składników.
    5. Podzielić masę na 2 części, do jednej dodać kakao i wymieszać.
    6. Wyłożyć masę kakaową na biszkopty, polane sokiem malinowym.
    7. Na masę kakaową, wyłożyć masę serową. Wyrównać i włożyć do lodówki do zastygnięcia.
    6. Zrobić galaretkę wg przepisu. Z owocu granata wydrążyć pestki i rozłożyć na torciku.
    7. Wylać tężejącą galaretkę na owoce. Wstawić do lodówki.
    Udekorować pestkami granatu i listkami melisy.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować