Babeczki maślane z owocem granatu

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche, maślane babeczki nadziewane masą budyniową i soczystym owocem granatu.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka cukru pudru
    2 szklanki mąki
    szczypta soli
    200g masła (+50g czasem mąka bardziej wchłania masło więc można dodać więcej jeśli ciasto się nie zagniata)
    3 żółtka
    cukier waniliowy lub wanilinowy

    Dodatkowo:

    1 opakowanie budyniu śmietankowego
    100g białej czekolady
    1 szklanka mleka +3 łyżki

    1 owoc granatu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki maślane z owocem granatu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kruche ciasto 1. Składniki na ciasto zagniatamy.
  • babeczki 2. Ciasto rozwałkuj , foremkami odciśnij wzór lub zrób małe kulki. Wypełnij ciastem suchą, obtoczoną tylko mąką foremkę dociskając do brzegów. Babeczki pieczemy około 12-15 minut w 160-175 stopniach.
    Po upieczeniu foremki odwracamy i lekko pukamy w dno foremki, a babeczki powinny wyskoczyć.
  • biała czekolada 3. Czekoladę ścieramy na dużych oczkach, (odłóż 2 łyżki do posypania babeczek),a resztę wsyp do mleka.
  • budyń 4. Krem: odlej 3 łyżki mleka, wsyp mieszankę budyniową. Mleko zagotuj z czekoladą, dodaj rozpuszczony budyń i mieszaj,aby nie było grudek. Budyń wyłóż do miseczki, przykryj woreczkiem foliowym,aby uniknąć kożucha. Po wystudzeniu zmiksuj miękkie masło i dodaj partiami budyń.
  • kruche babeczki 5. Wyłóż niewielka ilość kremu na babeczkę. Owoc granatu obierz i ułóż pestki na kremie. Na koniec posyp babeczki pozostałą startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Budyń Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować