Kruche, maślane babeczki nadziewane masą budyniową i soczystym owocem granatu.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 szklanka cukru pudru
2 szklanki mąki
szczypta soli
200g masła (+50g czasem mąka bardziej wchłania masło więc można dodać więcej jeśli ciasto się nie zagniata)
3 żółtka
cukier waniliowy lub wanilinowy
Babeczki maślane z owocem granatu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagniatamy.
2.Ciasto rozwałkuj , foremkami odciśnij wzór lub zrób małe kulki. Wypełnij ciastem suchą, obtoczoną tylko mąką foremkę dociskając do brzegów. Babeczki pieczemy około 12-15 minut w 160-175 stopniach.
Po upieczeniu foremki odwracamy i lekko pukamy w dno foremki, a babeczki powinny wyskoczyć.
3.Czekoladę ścieramy na dużych oczkach, (odłóż 2 łyżki do posypania babeczek),a resztę wsyp do mleka.
4.Krem: odlej 3 łyżki mleka, wsyp mieszankę budyniową. Mleko zagotuj z czekoladą, dodaj rozpuszczony budyń i mieszaj,aby nie było grudek. Budyń wyłóż do miseczki, przykryj woreczkiem foliowym,aby uniknąć kożucha. Po wystudzeniu zmiksuj miękkie masło i dodaj partiami budyń.
5.Wyłóż niewielka ilość kremu na babeczkę. Owoc granatu obierz i ułóż pestki na kremie. Na koniec posyp babeczki pozostałą startą czekoladą.
Komentarze