Ryż smażony z jajkiem, kiełbasą i warzywami

4.98 (165 ocen)

  • 30 min

Szybkie i smaczne danie na obiad. Można przygotować je z ryżu który został nam z jakiegoś innego dania.

  • 30 min

Składniki:

  • 100 g ryżu parabolicznego (1 torebka)
    2 kiełbasy śląskie
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 puszki kukurydzy
    200 g pieczarek
    2-3 jajka
    sól, pieprz
    oregano
    bazylia
    papryka słodka
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.98 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż smażony z jajkiem, kiełbasą i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie (należy uważać aby go nie rozgotować) i odstawiamy aby dobrze odciekł z wody. Pieczarki kroimy w półplasterki i dusimy do odparowania wody. Kiełbasę kroimy w półplasterki, paprykę w niewielką kostkę a kukurydzę osączamy z zalewy. Jajka roztrzepujemy z solą, pieprzem, papryką i ziołami. Na patelni podgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy ryż i smażymy kilka minut mieszając co jakiś czas. Następnie dodajemy kiełbasę, paprykę, kukurydzę, pieczarki i smażymy razem jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy jajka i mieszamy cały czas aż się zetną i wymieszają z pozostałymi składnikami. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować