Kiedy w domu zostanie Wam z obiadu ugotowany ryż, nie wyrzucajcie go pod żadnym pozorem, będzie pyszną baza to rewelacyjnego smażonego w stylu chińskim ryżu :)
20 min
Składniki:
1 woreczek ugotowanego dzień wcześniej ryżu ( u mnie jaśminowego )
2 marchewki
½ szklanki groszku (może być mrożony)
1 mały młody por
2 jajka
1 łyżeczka oleju sezamowego
2-3 łyżki sosu sojowego
1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka oleju
Ryż smażony z marchewką i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ajka wbijamy do kubka i roztrzepujemy je za pomocą widelca- odstawiamy. Na odrobinie oleju przesmażamy przez 1 minutę pokrojoną w kostkę młodą marchewkę.
Do zeszklonej marchewki dodajemy posiekany por i groszek zielony i przesmażamy kolejne 3-4 minuty.
Po tym czasie na patelnie dodajemy ryż i smażmy około 2 minut. Ryż z warzywami przesuwamy na 1 stronę patelni a na drugą wylewamy roztrzepane jajka.
Smażymy 1 minutę po czym za pomocą drewnianej łopatki mieszamy, smażymy 1 minutę po czym łączymy je ze znajdującym się na drugiej połówce patelni ryżem z warzywami.
Ryż doprawiamy do smaku olejem sezamowym i sosem sojowym, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i serwujemy gorący, smacznego ; )
Komentarze