Ryż smażony z marchewką i jajkiem

4.49 (179 ocen)

  • 20 min

Kiedy w domu zostanie Wam z obiadu ugotowany ryż, nie wyrzucajcie go pod żadnym pozorem, będzie pyszną baza to rewelacyjnego smażonego w stylu chińskim ryżu :)

  • 20 min

Składniki:

  • 1 woreczek ugotowanego dzień wcześniej ryżu ( u mnie jaśminowego )
    2 marchewki
    ½ szklanki groszku (może być mrożony)
    1 mały młody por
    2 jajka
    1 łyżeczka oleju sezamowego
    2-3 łyżki sosu sojowego
    1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Ryż smażony z marchewką i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ajka wbijamy do kubka i roztrzepujemy je za pomocą widelca- odstawiamy. Na odrobinie oleju przesmażamy przez 1 minutę pokrojoną w kostkę młodą marchewkę.

    Do zeszklonej marchewki dodajemy posiekany por i groszek zielony i przesmażamy kolejne 3-4 minuty.

    Po tym czasie na patelnie dodajemy ryż i smażmy około 2 minut. Ryż z warzywami przesuwamy na 1 stronę patelni a na drugą wylewamy roztrzepane jajka.

    Smażymy 1 minutę po czym za pomocą drewnianej łopatki mieszamy, smażymy 1 minutę po czym łączymy je ze znajdującym się na drugiej połówce patelni ryżem z warzywami.

    Ryż doprawiamy do smaku olejem sezamowym i sosem sojowym, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i serwujemy gorący, smacznego ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Jajka Marchewka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować