Rolada ze śmietaną i galaretką

4.96 (179 ocen)

  • 3 godz.

Idealna na deser.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    -5 jajek
    -1/2 szklanki cukru
    -1/2 szklanki mąki
    -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -2 łyżeczki kakao

    Na krem: -500 ml śmietany 36%
    -2 łyżki cukru pudru
    -2 opakowania "śmietan-fix"
    -1 galaretka
Wystaw ocenę:

4.96 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery

Rolada ze śmietaną i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kilka godzin przed pieczeniem rozpuszczamy galaretkę w 1 szklance wody. Zimną wstawiamy do lodówki. Gdy stężeje, kroimy w kostkę.
  • 2. Jajka ucieramy na białą, puszystą masę z cukrem. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Nie miksujemy zbyt długo- gdy składniki się połączą i uzyskamy jednolitą masę, wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy ciasto do rozgrzanego w temp 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 15 minut. Pamiętajmy, aby piekarnik był dobrze nagrzany, w przeciwnym razie biszkopt nam nie urośnie. Gdy ciasto jest gotowe, jeszcze gorące wyjmujemy z piekarnika, delikatnie odklejamy papier. Zwijamy biszkopt ze ściereczką w rulon. Czekamy aż ostygnie.
  • 3. Krem: schłodzoną wcześniej śmietanę ubijamy na wysokich obrotach wraz z cukrem pudrem i "śmietan-fix". Wykładamy na biszkopt. Na krem układamy kostki galaretki. Wszystko zwijamy w roladę. Dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować