Rolada ze śmietaną i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kilka godzin przed pieczeniem rozpuszczamy galaretkę w 1 szklance wody. Zimną wstawiamy do lodówki. Gdy stężeje, kroimy w kostkę.
2.Jajka ucieramy na białą, puszystą masę z cukrem. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Nie miksujemy zbyt długo- gdy składniki się połączą i uzyskamy jednolitą masę, wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy ciasto do rozgrzanego w temp 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 15 minut. Pamiętajmy, aby piekarnik był dobrze nagrzany, w przeciwnym razie biszkopt nam nie urośnie. Gdy ciasto jest gotowe, jeszcze gorące wyjmujemy z piekarnika, delikatnie odklejamy papier. Zwijamy biszkopt ze ściereczką w rulon. Czekamy aż ostygnie.
3.Krem: schłodzoną wcześniej śmietanę ubijamy na wysokich obrotach wraz z cukrem pudrem i "śmietan-fix". Wykładamy na biszkopt. Na krem układamy kostki galaretki. Wszystko zwijamy w roladę. Dekorujemy.
Komentarze