Rolada z truskawkami, galaretką i bitą śmietaną

  • wyświetlono: 1277 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Delikatna rolada biszkoptowa z z truskawkami, galaretką i bitą śmietaną, poezja smaku :) Zapraszam !

20800237_481823165528173_2576409320887275444_n
  • 60min

Składniki

Na ciasto :
* 5 jajek
* 125 g drobnego cukru
* 1 lyzke cukru waniliowego
* 1 lyzke maku
* 125 g maki

Nadzienie :
* 0,5 kg truskawek
* 1 galeretka truskawkowa
* 400 ml smietany 30% (lub 36% )
* 1,5 lyzki cukru pudru
* ewentualnie fix do smietan (ja zrobilam bez )

Dodatkowo:
*cukier puder i ewentualnie polewa czekoladowa

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada z truskawkami, galaretką i bitą śmietaną

  • 1. Zoltka odzielamy od bialek.
  • 2. Zoltka ubijamy z cukrem na tzw. puch . Bialka ubijamy na sztywno.
  • 3. Do masy z zoltek dodajemy na przemian make , mak i ubite bialka . Nalezy delikatnie wszystko razem polaczyc.
  • 4. Na blache o wymiarach mniej wiecej 38cm* 25 cm wykladamy paier do pieczania i na tak przygotowana blache wylewamy nasza mase i wyrownujemy.
  • 5. Pieczemy w 190-200 st. okolo 8 do 12 minut . Nalezy zrobic probe patyczkiem , czy ciasto jest suche .
    *** Pamietajmy , ze piekarniki sa rozne i nalezy indywidualnie podejsc do kazdego ciasta . Dlatego podalam widelki dla temperatury i czasu pieczenia.
  • 6. W czasie kiedy ciasto sie pieczy nalezy przygotowac wilgotna lniana sciereczke o wymiarach podobnych do ciasta , sciereczke posypujemy delikatnie cukrem. Nastepnie wyjmujemy ciasto i jeszcze gorace wierzchem kladziemy na scierece , nastepnie zdejmujemy papier do pieczenia i szybko zawijamy razem ze sciereczka , odstawiamy do calkowitego ostygniecia.
  • 7. Galaretke truskawkaowa nalezy rozpuscic w 350 ml goracej wody , wylewamy na gleboki talerz , dodajemy truskawki pokrojone na drobne truskawki i pozostawiamy do zastygniecia ( mozna przygotowac dzien wczesniej ).
  • 8. Smietane ubijamy z cukrem .
  • 9. Ostudzona rolade delikatnie rozwinac , rozsmarowac na niej bita smietane , nastepnie poszarpana lyzka galaretke z truskawkami i ponownie zwinac i odstawic na godzine w chlodne miejsce.
  • 10. Rolade przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewa czekoladowa. Kto co lubi ;)

Porady

Do galaretki mozna rowniez dodac zamrozone truskawki :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcigalaretkaTruskawkibita śmietanaroladamrożonkigalaretka truskawkowaSzybkie ciastopolewa czekoladowacukier puderrolada biszkoptowamrożone truskawkibiszkotsezon truskawkowylatwe ciasto

Komentarze

Podobne przepisy

Rolada z bitą śmietaną

Dodane przez: Beata07

Rolada z bitą śmietaną

Upiekłam roladę w paski z bitą...

Biszkopt z bitą śmietaną i owocami w galaretce

Dodane przez: amaranthrose

Biszkopt z bitą śmietaną i galaretką z owocami

Biszkopt przełożony dwiema warstwami...

Ryż z truskawkami i bitą śmietaną.

Dodane przez: a-tom86

Ryż z truskawkami i bitą śmietaną

Na obiad, na deser, na śniadanie,...

Rolada z jabłkami i bitą śmietaną.

Dodane przez: gogusia

Rolada z jabłkami i bitą śmietaną.

Pyszna roladka, z tym co lubimy...

rolada bezowa z wiśniami

Dodane przez: aczp1

Rolada bezowa z bitą śmietaną i owocami

Alternatywa dla rolady biszkoptowej....

Tort z bitą śmietaną i truskawkami

Dodane przez: RedakcjaPP

Tort z bitą śmietaną i truskawkami

Lekki, nie za słodki i bardzo efektowny....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE