Rolada z bitą śmietaną i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać tak długo aż cukier się rozpuści.
Wciąż ubijając dodawać po jednym żółtku i obie przesiane mąki wymieszane z proszkiem.
Wylać ciasto na dużą blachę (30x40)wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ok.20 minut.
2.Gorący biszkopt odwrócić do góry dnem na ściereczkę posypaną cukrem pudrem.
Zrolować razem ze ściereczką i odstawić do ostygnięcia.
3.Składniki na piankę.
4.Każdą galaretkę rozpuścić w 1 szklanki wody i odstawić do lekkiego stężenia.
Mocno oziębioną śmietanę ubić z pudru i cukrem waniliowym.
Żelatynę rozrobić z wodą i po ostygnięciu dodać do ubitej śmietany. Dodać sok z cytryny.
Następnie dodać galaretki (nie powinny stężeć całkowicie). Delikatnie wymieszać i rozsmarować na biszkopcie.
5.Ponownie przy pomocy ściereczki zwinąć ciasto w roladę i wstawić na godzinę do lodówki.
Ozdobić dowolnie wierzch.
Komentarze