ROLADA Z BITĄ ŚMIETANĄ I GALARETKĄ

4.5 (163 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przepis mam od znajomej Helenki z NK. Troszkę zmieniłam proporcje.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • biszkopt:
    -6 jajek
    -2/3 szklanki cukru
    -6 łyżek mąki pszennej
    -4 łyżki mąki ziemniaczanej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    pianka:
    -1 galaretki niebieskiej
    -1 galaretka żółta
    -500 ml. śmietany 36%
    -4 czubate łyżeczki żelatyny
    -1/2 szklanki wrzątku
    -1 opakowania cukru waniliowego
    -6 łyżek cukru pudru
    -3 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Rolada z bitą śmietaną i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać tak długo aż cukier się rozpuści.
    Wciąż ubijając dodawać po jednym żółtku i obie przesiane mąki wymieszane z proszkiem.
    Wylać ciasto na dużą blachę (30x40)wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ok.20 minut.
  • 2. Gorący biszkopt odwrócić do góry dnem na ściereczkę posypaną cukrem pudrem.
    Zrolować razem ze ściereczką i odstawić do ostygnięcia.
  • składniki na piankę 3. Składniki na piankę.
  • warstwa pianki 4. Każdą galaretkę rozpuścić w 1 szklanki wody i odstawić do lekkiego stężenia.
    Mocno oziębioną śmietanę ubić z pudru i cukrem waniliowym.
    Żelatynę rozrobić z wodą i po ostygnięciu dodać do ubitej śmietany. Dodać sok z cytryny.
    Następnie dodać galaretki (nie powinny stężeć całkowicie). Delikatnie wymieszać i rozsmarować na biszkopcie.
  • rolada gotowa 5. Ponownie przy pomocy ściereczki zwinąć ciasto w roladę i wstawić na godzinę do lodówki.
    Ozdobić dowolnie wierzch.
  • rolada w przekroju 6. Rolada w przekroju
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować