Coś dla miłośników kurczaka w połączeniu z warzywami z sezonu wakacyjnego. Sycące danie powstałe w syntezie przepisów internetów i inspiracji letnim warzywnym urodzajem.
10 min
Składniki:
filet z piersi kurczaka
szklanka bobu
cukinia
cebula
ryż długoziarnisty brązowy
przyprawa do gyrosa
1 łyżeczka curry
pieprz
sól
ok. 3 łyżki ketchupu łagodnego
olej
mielona papryczka chili
Risotto z cukinią i bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię na rozgrzany olej i dusić. Filet przyprawić curry, przyprawą do gyrosa i pieprzem. Mieszać co chwilę.
2. Cebulę skroić w małą kosteczkę i po 10 min wrzucić na garnka.
3. Cukinię dokładnie umyć pokroić w kostkę i dodać.
5. Ryż starannie wymyć, ugotować w osolonej wodzie pozostawić na durszlaku.
5. Bób ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Po odcedzeniu obrać ze skórek.
6. Gdy woda z cukinii odparuje do garnka wrzucić ryż i bób a następnie doprawić chili i keczupem do smaku, wszystko wymieszać.
7. Po ok. 5 min od wrzucenia bobu z ryżem danie jest gotowe.
Komentarze