Pyszne szpinakowe kuleczki w sosie mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy pokrojony w paski 1 ząbek czosnku, następnie dodajemy szpinak i dusimy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia.
Mięso mielone z pieprzem, solą i przyprawami wyrabiamy w misce. Dodajemy wystudzony szpinak, następnie wsypujemy bułkę tartą i całość wyrabiamy. Pod koniec wbijamy jajko i mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie formujemy nieduże kulki.
W garnku zagotowujemy wodę z kostkami rosołowymi ( ok. 07-1 l wody) . Gdy woda zacznie się gotować wrzucamy do niej wcześniej uformowane kulki. Przykrywamy pokrywką i gotujemy ok. 10 minut.
Następnie wyciągamy z wody kulki, a do uzyskanego wywaru z kulek dodajemy 2 łyżki serka mascarpone, rozprowadzamy je do uzyskania gładkiego sosu za pomocą trzepaczki. Czekamy aż się zagotuje. W małej miseczce rozrabiamy łyżkę mąki z odrobiną zimnej wody i wlewamy do gotującego się sosu. Mieszamy aż zgęstnieje. Wrzucamy kulki do sosu i dusimy pod przykryciem jeszcze ok. 5 minut co jakiś czas mieszając.
Kulki układamy na talerzu, polewamy sosem. Najlepiej smakują z kaszą gryczaną.
Komentarze