Wstążki z kurczakiem w błękitnym sosie

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Danie jest bardzo smaczne, pożywne i szybkie w przyrządzeniu.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • - 4 filety z kurczaka lub ok. 80 dkg fileta z indyka
    - makaron wstążki – 400g
    - ser pleśniowy- 2 trójkąty sera Lazur Błękitny Lazur lub 200g sera Gorgonzola
    - 1 śmietana 30%- 200ml
    - oliwa z oliwek
    - 3-4 ząbki czosnku
    - sól, pieprz, curry, przyprawa do kurczaka

Wstążki z kurczakiem w błękitnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy marynatę: 3-4 ząbki czosnku przeciskamy przez wyciskacz do czosnku, dodajemy 3-4 łyżki stołowe oliwy z oliwek, 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka,1 łyżeczkę curry, 1 łyżeczkę ostrej papryki mielonej i szczyptę soli i pieprzu.
    Fileta kroimy w paski i mieszamy z marynatą. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
    Na patelni rozgrzewamy olej i opiekamy kurczaka przez ok. 3-4 minuty. Następnie dusimy pod przykryciem jeszcze 10 minut.
    W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
    Na drugą patelnię wlewamy śmietanę i pokrojony ser pleśniowy. Całość podgrzewamy aż ser się roztopi i utworzy się gęsty kremowy sos. Doprawiamy pieprzem i solą. Następnie gotowy sos wlewamy na patelnię z kurczakiem. Mieszamy i całość jeszcze przez chwilę gotujemy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając.
    Makaron układamy na talerze i polewamy sosem.

Porady

Danie możemy także posypać startym parmezanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy