Pyszna, zdrowa wędlina domowa bez konserwantów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso nacieramy solą peklową i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia mięso wkładamy do siatki i zawiązujemy mocno z obu stron.
Do wysokiego garnka wlewamy wodę, dodajemy majonez i lekko mieszamy trzepaczką po czym dodajemy wszystkie zioła i przyprawy oprócz 1/3 szklanki soli. Garnek przykrywamy i całość gotujemy ok. 10 minut, po czym do gotującej się zalewy wkładamy szynkę ( powinna być przykryta zalewą) i gotujemy na wolnym ogniu przez 45 minut. Po tym czasie zostawiamy szynkę w zalewie do ostygnięcia do następnego dnia.
W następnym dniu wyciągamy mięso z zalewy. Do zalewy dodajemy 1/3 szklanki soli i całość zagotowujemy. Wkładamy mięso i gotujemy jeszcze przez 25 minut na wolnym ogniu, po czym zostawiamy jeszcze min. 1 godzinę w gorącej wodzie.
Ugotowane mięso wyciągamy na talerz, studzimy i usuwamy siatkę. Wędlina jest gotowa do spożycia.
Porady
Tak przygotowaną wędlinę możemy spożywać przez ok. tydzień i nadal będzie smaczna.
Komentarze