Pyszna, zdrowa wędlina domowa bez konserwantów

5 (152 ocen)

To świetny i wielokrotnie sprawdzony przepis na domową wędlinę bez konserwantów. Idealna na kanapki dla dorosłych i małych dzieci.

Składniki:

  • - 1,2- 1,5 kg szynki wieprzowej lub schabu wieprzowego
    - sól peklowa
    - 2 litry zimnej wody
    - łyżki majonezu
    - 1 łyżka majeranki
    - 1 łyżka tymianku
    - 1łyżeczka białej gorczycy
    - 1 łyżeczka kolendry
    - 1 łyżeczka wegety
    - kilka liści laurowych
    - kilka ziaren ziela angielskiego i kolorowego pieprzu
    - 3 ząbki czosnku
    - kilka kropel przyprawy uniwersalnej w płynie
    - 1/3 szklanki soli
    - siatka do wędlin ( ok. 40-50 cm)
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Pyszna, zdrowa wędlina domowa bez konserwantów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso nacieramy solą peklową i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia mięso wkładamy do siatki i zawiązujemy mocno z obu stron.
    Do wysokiego garnka wlewamy wodę, dodajemy majonez i lekko mieszamy trzepaczką po czym dodajemy wszystkie zioła i przyprawy oprócz 1/3 szklanki soli. Garnek przykrywamy i całość gotujemy ok. 10 minut, po czym do gotującej się zalewy wkładamy szynkę ( powinna być przykryta zalewą) i gotujemy na wolnym ogniu przez 45 minut. Po tym czasie zostawiamy szynkę w zalewie do ostygnięcia do następnego dnia.
    W następnym dniu wyciągamy mięso z zalewy. Do zalewy dodajemy 1/3 szklanki soli i całość zagotowujemy. Wkładamy mięso i gotujemy jeszcze przez 25 minut na wolnym ogniu, po czym zostawiamy jeszcze min. 1 godzinę w gorącej wodzie.
    Ugotowane mięso wyciągamy na talerz, studzimy i usuwamy siatkę. Wędlina jest gotowa do spożycia.

Porady

Tak przygotowaną wędlinę możemy spożywać przez ok. tydzień i nadal będzie smaczna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować