Puszysty omlet biszkoptowy z ajvarem, cukinią i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Plastry cukinii przekroić na pół i umieścić na rozgrzanej patelni.
Cukinię delikatnie oprószyć solą z pieprzem i odczekać aż zmięknie - w międzyczasie obracając na drugą stronę.
Przygotować omlet/y.
Mąkę z mlekiem i żółtkami - dokładnie wymieszać (najlepiej widelcem lub mikserem, aby nie było grudek).
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą żółtkową.
Omlet/y smażyć na rozgrzanym oleju/maśle (z obu stron).
(Uważać przy przewracaniu placków, ponieważ są bardzo delikatnie. Wygodniej jest smażyć na mniejszej patelni.)
Po przewrócenia placka na drugą stronę - ostrożnie posmarować go ajvarem, posypać startym serem i na końcu ułożyć kawałki cukinii.
(Można też dodać własne dodatki.)
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarze