Puszysty omlet biszkoptowy z ajvarem, cukinią i żółtym serem

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Tak przygotowany omlet jest puszysty, delikatny i bardzo sycący. Idealnie komponuje się z pastą ajwar, ciągnącym się seeerem i dodatkiem cukinii.

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • (1 duży lub 2 małe)
    2 jajka
    2 łyżki mleka
    2 łyżki mąki
    szczypta soli (solidna)
    Dodatkowo:
    4 plastry cukinii + sól i pierz
    3-4 łyżki pasty ajvar
    żółty ser
    Ponadto:
    olej/masło do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Puszysty omlet biszkoptowy z ajvarem, cukinią i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry cukinii przekroić na pół i umieścić na rozgrzanej patelni.
    Cukinię delikatnie oprószyć solą z pieprzem i odczekać aż zmięknie - w międzyczasie obracając na drugą stronę.
    Przygotować omlet/y.
    Mąkę z mlekiem i żółtkami - dokładnie wymieszać (najlepiej widelcem lub mikserem, aby nie było grudek).
    Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą żółtkową.
    Omlet/y smażyć na rozgrzanym oleju/maśle (z obu stron).
    (Uważać przy przewracaniu placków, ponieważ są bardzo delikatnie. Wygodniej jest smażyć na mniejszej patelni.)
    Po przewrócenia placka na drugą stronę - ostrożnie posmarować go ajvarem, posypać startym serem i na końcu ułożyć kawałki cukinii.
    (Można też dodać własne dodatki.)
    Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować