Pulpety zapiekane z warzywami

4.5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wymyślam potrawy na rodzinne imprezy. Takie pulpety podałam gościom w dniu chrztu wnuczki.

Składniki:

  • ● 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
    ● bułka
    ● jajko
    ● cebula
    ● bułka tarta do obtoczenia
    ● olej
    ● przyprawa uniwersalna, pieprz, sól
    ● mieszanka mrożonych warzyw na patelnię, (najlepiej krojonych w paski)
    ● przyprawa do potraw meksykańskich
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpety zapiekane z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namaczamy w ciepłej
    wodzie, odciskamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną
    kostkę. Mięso mieszamy z rozdrobnioną
    bułką, cebulą i jajkiem.
    Doprawiamy.
  • Pulpety zapiekane z warzywami 2. Z masy formujemy niewielkie
    pulpety. Obtaczamy w bułce
    tartej i smażymy na oleju.
  • 3. Warzywa rozmrażamy. Dusimy
    ok. 10 minut. Doprawiamy
    przyprawą do potraw meksykańskich.
  • 4. Pulpety przekładamy do
    niewielkiego posmarowanego
    tłuszczem naczynia żaroodpornego.
    Równomiernie
    wykładamy warzywa, aby
    przykryły mięso.
  • 5. Potrawę zapiekamy ok. 15
    minut piekarniku rozgrzanym
    do temperatury 180 °C.

Porady

● Zamiast przyprawy do potraw meksykańskich można użyć przypraw dołączonych w saszetce do mrożonki. ● Przed zapiekaniem danie warto posypać niewielką ilością startego na tarce o małych oczkach żółtego sera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować