Precle drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Precle można zajadać na słodko lub wytrawnie z wędliną. Polecam wypróbowanie przepisu.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 15 g świeżych drożdży,
    300 g mąki pszennej,
    200 ml ciepłej wody,
    1 łyżeczka cukru,
    70 g sody,
    sezam i czarnuszka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Precle

Precle drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże i cukier rozpuszczamy w 3 łyżki ciepłej wody.

    Do miski wsypujemy mąkę i wlewamy rozdrobione drożdże.

    Odstawiamy przykryte ściereczką na 15 minut.

    Po tym czasie wlewamy wodę i zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne.

    Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką.

    Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm.

    Z ciasta odcinamy paski i zwijamy je w precla.

    Kładziemy na stolnicy i odstawiamy na 30 minut.

    W rondlu doprowadzamy do wrzenia 3 litry wody.

    Piekarnik podgrzewamy do 220 stopni.

    Do wrzątku wsypujemy sodę.

    Zanurzamy precle w wrzątku i wyjmujemy je łyżka cedzakową, gdy wypłynął na wierzch.

    Odsączamy z wody i układamy na natłuszczoną blaszkę.

    Precle posypujemy sezamem i czarnuszką.

    Pieczemy 15-20 minut aż się zarumienią.

    Studzimy.

    Smacznego ;)

Porady

Precle możemy posypać również makiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować