Drożdżowe precle lukrowane

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lubię ciasta drożdżowe, na wyczucie coś przygotowywać. Polecam moje precle drożdżowe, delikatne, wyjątkowe, jedną tylko wadę mają, szybko z wielkim smakiem znikają.

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na 14 szt.:

    zaczyn:

    400 ml ciepłego mleka,
    40 g świeżych drożdży,
    100 g mąki extra do drożdżowych wypieków,
    50 g cukru białego,
    pozostałe do ciasta:

    1 płaska łyżeczka soli,
    100 g roztopionego, przestudzonego masła,
    2 małe jajka,
    100 g cukru białego,
    650 g mąki extra do drożdżowych wypieków,
    ponadto:

    jajko do wysmarowania ciasta,
    50 g mąki do podsypania/wyrobienia ciasta,
    lukier:

    200-250 g cukru pudru,
    4-5 łyżek ciepłej wody.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Precle Ciasta

Drożdżowe precle lukrowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe precle lukrowane 1. Zaczyn:
    Do dużej miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy rozkruszone drożdże, cukier, mąkę i całość dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 min w temperaturze pokojowej.
  • Drożdżowe precle lukrowane 2. Ciasto drożdżowe:
    Mąkę przesiewamy przez gęste sito, mieszamy z solą. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy roztrzepane jajka, masło oraz połowę mąki. Całość mieszamy za pomocą dużej drewnianej łyżki. Dokładamy pozostałą mąkę i wyrabiamy ręcznie gładkie, elastyczne ciasto.
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 min.
    Rada: mąki do podsypania dodajemy tyle, żeby ciasto łatwo odchodziło od ręki, nie przyklejało się, a wszystko to zależy od wielkości naszych jajek.

    Ciasto delikatnie zagniatamy, dzielimy na 14 równych części. Każdy kawałek rolujemy w długi wężyk ok. 60 cm i zwijamy na kształt precla.
    Układamy po 4-5 szt., na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Pozostawiamy na ok. 20 min do wyrośnięcia.
    Piekarnik nastawiamy na 180°C. Tuż przed pieczeniem, wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 12-14 min.
  • Drożdżowe precle lukrowane 3. Lukier:
    Cukier puder przesiewamy przez sitko do miski, żeby nie było żadnych grudek. Dodajemy stopniowo wodę i całość ucieramy za pomocą łyżki albo trzepaczki do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Lukier można rozrzedzić, dodając odrobinę wody lub soku z cytryny, jeśli jest za rzadki, dodajemy cukru pudru.
    Upieczone precle, lekko przestudzone smarujemy lukrem za pomocą pędzla sylikonowego, lub rozprowadzamy łyżką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować