Lubię ciasta drożdżowe, na wyczucie coś przygotowywać. Polecam moje precle drożdżowe, delikatne, wyjątkowe, jedną tylko wadę mają, szybko z wielkim smakiem znikają.
2 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
na 14 szt.:
zaczyn:
400 ml ciepłego mleka,
40 g świeżych drożdży,
100 g mąki extra do drożdżowych wypieków,
50 g cukru białego,
pozostałe do ciasta:
1 płaska łyżeczka soli,
100 g roztopionego, przestudzonego masła,
2 małe jajka,
100 g cukru białego,
650 g mąki extra do drożdżowych wypieków,
ponadto:
jajko do wysmarowania ciasta,
50 g mąki do podsypania/wyrobienia ciasta,
lukier:
Drożdżowe precle lukrowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn:
Do dużej miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy rozkruszone drożdże, cukier, mąkę i całość dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 min w temperaturze pokojowej.
2.Ciasto drożdżowe:
Mąkę przesiewamy przez gęste sito, mieszamy z solą. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy roztrzepane jajka, masło oraz połowę mąki. Całość mieszamy za pomocą dużej drewnianej łyżki. Dokładamy pozostałą mąkę i wyrabiamy ręcznie gładkie, elastyczne ciasto.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 min.
Rada: mąki do podsypania dodajemy tyle, żeby ciasto łatwo odchodziło od ręki, nie przyklejało się, a wszystko to zależy od wielkości naszych jajek.
Ciasto delikatnie zagniatamy, dzielimy na 14 równych części. Każdy kawałek rolujemy w długi wężyk ok. 60 cm i zwijamy na kształt precla.
Układamy po 4-5 szt., na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Pozostawiamy na ok. 20 min do wyrośnięcia.
Piekarnik nastawiamy na 180°C. Tuż przed pieczeniem, wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 12-14 min.
3.Lukier:
Cukier puder przesiewamy przez sitko do miski, żeby nie było żadnych grudek. Dodajemy stopniowo wodę i całość ucieramy za pomocą łyżki albo trzepaczki do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Lukier można rozrzedzić, dodając odrobinę wody lub soku z cytryny, jeśli jest za rzadki, dodajemy cukru pudru.
Upieczone precle, lekko przestudzone smarujemy lukrem za pomocą pędzla sylikonowego, lub rozprowadzamy łyżką.
Komentarze