pomarańczowa rozkosz - ciasto z kremem z pomarańczy

4.51 (181 ocen)

  • 60 min

Pyszne ciasto z kremem z pomarańczy :)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciemny biszkopt składniki:
    6 jajek
    6 łyżek wody
    szczypta soli
    25 dag cukru
    12 dag kakao
    12 dag mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem pomarańczowy składniki:
    4 duże pomarańcze
    3 całe jajka
    3 łyżki cukru
    2 budynie śmietankowe
    1 kostka masła
    olejek pomarańczowy
Wystaw ocenę:

4.51 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Pomarańczowa rozkosz - ciasto z kremem z pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubić białka z wodą i solą. Do piany dodawać po kolei żółtka i cukier. Na końcu przesiane kakao z mąką i proszkiem do pieczenia ( lekko wymieszać łyżką). Piec ok. 30 min w 170 st.
  • 2. Pomarańcze obrać ( również pozbyć się białej skórki i pestek). Zmiksować i zagotować.
  • 3. Budynie wymieszać w 1/4 szkl. wody i wlać do gotujących się pomarańczy. Przestudzić ( nie musi być mocno schłodzony).
  • 4. Jajka z cukrem ubić na parze i ostudzić.

    Masło utrzeć i powoli dodawać masę jajeczną, a następnie budyń pomarańczowy. Na końcu dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego.
  • 5. Biszkopt przekroić, przełożyć kremem, na wierzchu polać polewą czekoladową i ozdobić. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować