Polędwiczka wieprzowa ze szpinakowymi kopytkami i szparagami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Sezon szparagowy w pełni, więc polecam proste i pyszne danie!:)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - polędwiczka wieprzowa 500g
    - marynata do mięsa [pieprz w ziarnach(2 łyżeczki), papryka ostra (pół łyżeczki), papryka słodka (2 łyżeczki), czosnek (1 łyżeczka) , kolendra w ziarnach (1 łyżeczka), mięta (garść). ocet (2 łyżki), olej (2 łyżki)]
    - kopytka szpinakowe (ziemniaki 500g. 1 jajko, 90g mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 duża garść szpinaku baby)
    - zielone szparagi
    - masło
    - sól/pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczka wieprzowa ze szpinakowymi kopytkami i szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieprz i kolendrę w ziarnach ucieramy w moździeżu, dodajemy pozostałe skladniki marynaty i mieszamy.
    Mięso dzielimy na pół, solimy i wkładamy do marynaty (najlepiej na parę godzin).
    Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy do temperatury pokojowej. W międzyczasie w dużej misce blendujemy szpinak z jajkiem. Ostudzone ziemniaki dokładnie blendujemy lub tłuczemy. Dodajemy je do dużej miski i wsypujemy pozostałe składniki kopytek. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Stolnice obsypujemy obficie mąką, bierzemy garść ciasta i fortujemy wałeczek o grubości ok. 2cm. Wałeczek delikatnie rozpłaszczamy i kroimy na kawałeczki po skosie.
    Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki.
    Gotujemy wodę w garnku z łyżeczką soli. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni bez termoobiegu. Mięso obsmażymy na mocno rozgrzanej patelni z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na 13-15 minut w zależności od grubości mięsa (temperatura mięsa powinna mieć ok. 75 stopni). Mięso wyciągamy, przykrywamy alumunium i czekamy aż odpocznie 10 minut.
    Kopytka wrzucamy partiami do wrzącej wody i na małym ogniu gotujemy, aż wypłyną.
    W tym czasie rozgrzewamy patelnie, wrzucamy łyżke masła i smażymy szparagi 4-5minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Na talerz wykładamy kopytka, pokrojone w plastry mięso i szparagi. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!

Porady

Mięso zamarynować kilka godzin przed smażeniem. Nie smażyć za długo szparagów - mają być chrupkie Nie przesadzić z ilością mąki do kopytek - będa twarde

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa Szparagi Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować