Polędwiczka wieprzowa ze szpinakowymi kopytkami i szparagami

  • wyświetlono: 87 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Sezon szparagowy w pełni, więc polecam proste i pyszne danie!:)

2
  • 2 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

- polędwiczka wieprzowa 500g
- marynata do mięsa [pieprz w ziarnach(2 łyżeczki), papryka ostra (pół łyżeczki), papryka słodka (2 łyżeczki), czosnek (1 łyżeczka) , kolendra w ziarnach (1 łyżeczka), mięta (garść). ocet (2 łyżki), olej (2 łyżki)]
- kopytka szpinakowe (ziemniaki 500g. 1 jajko, 90g mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 duża garść szpinaku baby)
- zielone szparagi
- masło
- sól/pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Polędwiczka wieprzowa ze szpinakowymi kopytkami i szparagami

  • 1. Pieprz i kolendrę w ziarnach ucieramy w moździeżu, dodajemy pozostałe skladniki marynaty i mieszamy.
    Mięso dzielimy na pół, solimy i wkładamy do marynaty (najlepiej na parę godzin).
    Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy do temperatury pokojowej. W międzyczasie w dużej misce blendujemy szpinak z jajkiem. Ostudzone ziemniaki dokładnie blendujemy lub tłuczemy. Dodajemy je do dużej miski i wsypujemy pozostałe składniki kopytek. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Stolnice obsypujemy obficie mąką, bierzemy garść ciasta i fortujemy wałeczek o grubości ok. 2cm. Wałeczek delikatnie rozpłaszczamy i kroimy na kawałeczki po skosie.
    Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki.
    Gotujemy wodę w garnku z łyżeczką soli. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni bez termoobiegu. Mięso obsmażymy na mocno rozgrzanej patelni z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na 13-15 minut w zależności od grubości mięsa (temperatura mięsa powinna mieć ok. 75 stopni). Mięso wyciągamy, przykrywamy alumunium i czekamy aż odpocznie 10 minut.
    Kopytka wrzucamy partiami do wrzącej wody i na małym ogniu gotujemy, aż wypłyną.
    W tym czasie rozgrzewamy patelnie, wrzucamy łyżke masła i smażymy szparagi 4-5minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Na talerz wykładamy kopytka, pokrojone w plastry mięso i szparagi. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!

Porady

Mięso zamarynować kilka godzin przed smażeniem.
Nie smażyć za długo szparagów - mają być chrupkie
Nie przesadzić z ilością mąki do kopytek - będa twarde

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szpinakkopytkaSzparagikolacjaobiadpolędwiczkafitkuchniabulki

Komentarze

Podobne przepisy

Polędwiczka z szynką, morelami i pomidorkami

Dodane przez: tonajezyku

Polędwiczka wieprzowa z szynką, morelami...

Przepis zainspirowany książką Jamiego,...

image-1a5u3b3

Dodane przez: kuchcik89

Polędwiczka wieprzowa faszerowana pieczarkami

Polędwiczka jest pyszna! Jest delikatna...

Polędwiczka na zielono

Dodane przez: 2milutka

Polędwiczka wieprzowa na zielono

W naszym menu może zabraknąć wykwintnego...

Polędwiczka wieprzowa faszerowana

Dodane przez: Stare Gary

Polędwiczka wieprzowa faszerowana

Smaczne i proste danie

polędwiczka wieprzowa

Dodane przez: PolskaGotuje

Polędwiczka wieprzowa

w boczku na carpaccio z buraków

polędwiczki

Dodane przez: PolskaGotuje

Polędwiczka wieprzowa z kapustą i kremowym...

Polędwiczkę można zastąpić schabem....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE