Pleśniak porzeczkowo-morelowy

0 (0 ocen)

co tu dużo mówić - pyszne ciacho

Składniki:

  • CIASTO :
    4 żółtka
    3 łyżki cukru kokosowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3,5 szk mąki tortowej
    250 g margaryny Kasia
    1 szczypta soli

    MASA BIAŁKOWA :
    4 białka
    2 łyżki cukru kokosowego
    1 kisiel pomarańczowy z cukrem
    odrobina pomarańczowego barwnika spożywczego

    DODATKOWO :
    350 ml dżemu z czarnej porzeczki ( domowego ale może być kupny )
    3 - 4 morele
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pleśniak Desery Dżemy

Pleśniak porzeczkowo-morelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować robot z nożami do siekania.
    W misce robota umieścić wszystkie składniki na ciasto i siekać aż się połączą.
    Potem wyłożyć je na blat, szybko zagnieść w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
    Potem formę do ciasta o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia a ciasto rozrywając na kawałki rozłożyć po całej blaszce.
    Ciasto lekko uklepać w formie nie zostawiając prześwitów.
  • 2. Na cieście rozsmarować dżem a na dżem rozłożyć morele pozbawione pestek i pokrojone na kawałki.
    Białka ubić mikserem, dodać cukier i nadal ubijać.
    Następnie dodać cukier a gdy wmiksuje się w pianę wsypać kisiel i dodać barwnik i mieszać aż się połączą z pianą.
    Potem pianę wyłożyć na dżem i morele, rozsmarować ją ale nierówno bo po upieczeniu ciasto będzie ładnie się prezentować.
    Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z termoobiegiem na 45 minut.
    Upieczone wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować