Pleśniak porzeczkowo-morelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować robot z nożami do siekania.
W misce robota umieścić wszystkie składniki na ciasto i siekać aż się połączą.
Potem wyłożyć je na blat, szybko zagnieść w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
Potem formę do ciasta o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia a ciasto rozrywając na kawałki rozłożyć po całej blaszce.
Ciasto lekko uklepać w formie nie zostawiając prześwitów.
2.Na cieście rozsmarować dżem a na dżem rozłożyć morele pozbawione pestek i pokrojone na kawałki.
Białka ubić mikserem, dodać cukier i nadal ubijać.
Następnie dodać cukier a gdy wmiksuje się w pianę wsypać kisiel i dodać barwnik i mieszać aż się połączą z pianą.
Potem pianę wyłożyć na dżem i morele, rozsmarować ją ale nierówno bo po upieczeniu ciasto będzie ładnie się prezentować.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z termoobiegiem na 45 minut.
Upieczone wystudzić.
Komentarze