Placek kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem – wymieszać łyżką. Piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 190stC ok. 30 min. Do suchego patyczka. Zimny przekroić na 2 części.
2.Masa kokosowa:
5 dag kokosu uprażyć na złoto na suchej patelni cały czas mieszając. Odlać 0,5 szkl mleka, a pozostałe mleko zagotować z cukrem i całym kokosem. W odlanym mleku rozmieszać obie mąki i wlać do gotującego się mleka, zagotować. Zimny utrzeć z margaryną.
3.Polewa:
Wszystkie składniki razem zagotować. Ostudzić.
Komentarze