Pizza na cienkim cieście ze schabem, czerwoną cebulą i orzechami włoskimi

0 (0 ocen)

  • 25 min

Został mi schab z obiadu z dnia poprzedniego i postanowiłam zrobić z nim pizzę. Dodałam jeszcze czerwoną cebulkę i orzechy włoskie i tak powstała doskonale zbalansowana smakami pizza - łatwa i szybka do zrobienia :)

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki na dużą blachę (wymiary 34 x 34 cm):
    CIASTO:
    około 220 g mąki
    ½ szklanki gorącej wody
    20 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oleju

    SOS:
    4 łyżki koncentratu pomidorowego
    4 łyżki ketchupu
    2 łyżki oregano

    ponadto:
    około 2 dość grube plastry schabu pieczonego (np. z obiadu z dnia poprzedniego)
    duża czerwona cebula
    około 30 g orzechów włoskich
    200 g sera żółtego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza na cienkim cieście ze schabem, czerwoną cebulą i orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Drożdże przekładamy do miski, zasypujemy cukrem, zalewamy wodą, dokładnie mieszamy, dodajemy 1 łyżkę mąki, roztrzepujemy trzepaczką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 5 minut.
  • 2. Następnie dodajemy olej, mąkę, sól i wyrabiamy dokładnie ciasto.
  • 3. Gotowe wałkujemy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 4. Cebulę kroimy w piórka, schab kroimy w kostkę, orzechy łamiemy na mniejsze kawałki, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • 5. Pizzę smarujemy sosem (koncentrat mieszamy z ketchupem i oregano), posypujemy serem żółtym, następnie rozkładamy schab, cebulę, orzechy.
  • 6. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C (bez termoobiegu) przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować