Pierś z kurczaka w białym winie z konfiturą żurawinową

4.5 (199 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Świetne danie dla smakoszy wina i drobiu, doskonałe na rodzinny obiad jak i imprezowy przysmak.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 50 ml białego półwytrawnego wina
    1 podwójny filet z piersi kurczaka
    bazylia
    rozmaryn
    oregano
    10 małych ziemniaków
    5-6 łyżek oleju
    ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    przyprawa do kurczaka
    przyprawa do ziemniaków
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Pierś z kurczaka w białym winie z konfiturą żurawinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1u7falx 1. Filet z kurczaka dzielimy na dwie części, nacinamy w nich kieszonki i marynujemy w białym winie z dodatkiem przyprawy do kurczaka, rozmarynu, bazylii i oregano oraz dwiema łyżkami oleju. W taki sposób przygotowane mięso pozostawiamy na ok. 30 minut.
  • image-08kk7wt 2. 3 łyżki konfitury żurawinowej mieszamy z 3-4 listkami pociętej bazylii, wciskamy ząbek czosnku i dodajemy szczyptę soli i pieprzu.
  • 3. Ziemniaki kroimy na cztery części, posypujemy przyprawą do ziemniaków i rozmarynem, polewamy 3-4 łyżkami oleju i mieszamy tak aby każdy składnik był przyprawiony.
  • 4. Przygotowany farsz z konfitury i bazylii z czosnkiem dodajemy do kieszonek zrobionych w piersi.
  • 5. Mięso i ziemniaki wkładamy do dwóch oddzielnych rękawów do pieczenia i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować