Pikantne kurcze z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka kroimy w kostke, marynujemy ją w oliwie z oliwek z dodatkiem rozmarynu, bazylii i ostrej papryki. Pozostawiamy przygotowane mięso w marynacie na ok. 30 min w lodówce.
2.Gotujemy dwie torebki ryżu w bulionie z kostek Winiary.
3.Podsmażamy drobno pokrojoną cebule na oliwie.
4.Do podsmażonej cebuli dodajemy zamarynowaną pierś z kurczaka, smażymy na małym ogniu przez ok. 12 minut.
5.Następnie dodajemy 6-7 łyżek stołowych ketchupu i dusimy przez ok. 7 minut.
6.Do tak przygotowanej potrawki z kurczaka, na patelnie dodajemy ugotowany ryż i mieszamy aby połączył się z resztą smażąc na niewielkim ogniu przez ok. 5 minut
7.Tak przygotowane danie serwujemy rodzinie bądź znajomym
Komentarze