Pikantne kurcze z ryżem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Potrawa doskonała na niedzielny rodzinny obiad, jak i na imprezy okolicznościowe. Zadowoli smaki wielu smakoszy.

  • 60 min

Składniki:

  • 300g fileta z piersi kurczaka
    5 łyżek oliwy z oliwek
    2 białe cebule
    2 torebki ryżu białego
    rozmaryn
    bazylia
    ketchup włocławek pikantny
    ostra papryka mielona
    przyprawa do kurczaka
    2 kostki rosołowe Winiary

Pikantne kurcze z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zamarynowany kurczak 1. Pierś z kurczaka kroimy w kostke, marynujemy ją w oliwie z oliwek z dodatkiem rozmarynu, bazylii i ostrej papryki. Pozostawiamy przygotowane mięso w marynacie na ok. 30 min w lodówce.
  • Ryż w bulionie 2. Gotujemy dwie torebki ryżu w bulionie z kostek Winiary.
  • Smażona cebula 3. Podsmażamy drobno pokrojoną cebule na oliwie.
  • Kurczak z cebulą 4. Do podsmażonej cebuli dodajemy zamarynowaną pierś z kurczaka, smażymy na małym ogniu przez ok. 12 minut.
  • Ketchup dodany 5. Następnie dodajemy 6-7 łyżek stołowych ketchupu i dusimy przez ok. 7 minut.
  • Ryż dodany 6. Do tak przygotowanej potrawki z kurczaka, na patelnie dodajemy ugotowany ryż i mieszamy aby połączył się z resztą smażąc na niewielkim ogniu przez ok. 5 minut
  • Gotowe 7. Tak przygotowane danie serwujemy rodzinie bądź znajomym

Komentarze

Podobne przepisy