Pierogi z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: mąkę, szczypta soli oraz cukier puder wsypujemy do miski, robimy dołek, wlewamy olej oraz stopniowo wodę. Mieszamy do uzyskania sprężystego ciasta, tzn. takiego, które będzie wracało do stanu pierwotnego po wciśnięciu palca. Każda mąka inaczej reaguje na wodę, dlatego podaję ilość wody w przedziale 250-270ml. Ciasto musi swobodnie odchodzić od miski/stolnicy, a jednocześnie nie być twarde. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką, by nie obsychało.
2.Jagody oprószamy mąką ziemniaczaną. W drugiej miseczce mieszamy cukier i cukier waniliowy. Ciasto dzielimy na kilka części. Rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm na posypanej mąką stolnicy, wycinamy szklanką koła. Każde koło delikatnie rozpłaszczamy w palcach, nakładamy łyżeczkę jagód oraz 1/3 łyżeczki cukru wymieszanego z cukrem pudrem, sklejamy brzegi. Jeśli są obficie posypane mąką, należy posmarować je wodą za pomocą pędzelka. Pozostałe ciasto i sklejone już pierogi układamy pod ściereczką.
3.Pierogi gotujemy w posolonym wrzątku (delikatnie mieszając, by nie przywarły do dna) kilka minut od ich wypłynięcia na wierzch.
Porady
Pierogi podajemy polane śmietaną lub jogurtem naturalnym i posypane cukrem.
Komentarze