Opieńki na zimę

4.45 (203 ocen)

Przepyszna sałatka na przeczekanie do kolejnego grzybobrania!

Składniki:

  • 1 łyżeczka Vegety1,5 kg opieniek
    2 duże cebule
    2 duże strąki czerwonej papryki
    1 strąk papryki żółtej
    ½ szklanki oleju
    1 mały przecier pomidorowy
    1/3 łyżeczki papryki chili
    1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

    Zalewa
    1/3 szklanki octu 10%
    1 ½ szklanki wody
    1 płaska łyżka soli
    5 łyżek cukru
    4-5 ziarenek ziela angielskiego
    1 łyżeczka gorczycy białej
    3 ziarna jałowca
    Liście laurowe
    5 goździków
Wystaw ocenę:

4.45 (203 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Opieńki na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki zalewy zagotować, odstawić na około 20 min, później przecedzić
    Opieńki ugotować.
    Cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać olej i dusić na małym ogniu.
    Następnie pokroić w kostkę paprykę i dodać ją do cebuli, dusić dalej.
    Gdy papryka zmięknie dodać ugotowane wcześniej opieńki i pozostałe składniki.
    Dodać zalewę i nakładać do słoików. Pasteryzować je około 20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Opieńki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować