Ogórki kiszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ogórki myjemy, czyścimy z ogonków i pozostałości kwiatów. Do miseczek przygotowujemy sobie czosnek i obrany chrzan. Koper delikatnie opłukujemy pod bieżącą wodą.
2. Do słoików układamy dosyć ciasno ogórki, dodajemy czosnek (nie więcej niż 2 średnie ząbki na jeden słoik, ponieważ ogórki mogą się zepsuć) i chrzan. Gdy wszystkie słoiki mamy już gotowe, do każdego układamy po kilka gałązek kopru z kwiatem.
3. Przygotowujemy solankę. Do jednego litra wody dajemy jedną łyżkę soli (ilość solanki, którą musimy przygotować, zależy od ilości zrobionych słoików z ogórkami). Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia soli. Następnie zalewamy każdy słoik tak, by ogórki były dokładnie przykryte. Słoiki zakręcamy lub zamykamy na sprężynki i odstawiamy w ciepłe (nie słoneczne) miejsce na 3 - 4 dni. Po tym czasie możemy wynieść weki do piwnicy.
Komentarze