Ogórki kiszone

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ogórki kiszone, to chyba najpopularniejszy sposób na pyszny dodatek do kanapek i obiadów :)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ogórki gruntowe
    Sól (najlepiej kamienna niejodowana)
    Chrzan (korzeń)
    Czosnek
    Koper
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ogórki kiszone

Ogórki kiszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ogórki prawie gotowe :) 1. 1. Ogórki myjemy, czyścimy z ogonków i pozostałości kwiatów. Do miseczek przygotowujemy sobie czosnek i obrany chrzan. Koper delikatnie opłukujemy pod bieżącą wodą.
    2. Do słoików układamy dosyć ciasno ogórki, dodajemy czosnek (nie więcej niż 2 średnie ząbki na jeden słoik, ponieważ ogórki mogą się zepsuć) i chrzan. Gdy wszystkie słoiki mamy już gotowe, do każdego układamy po kilka gałązek kopru z kwiatem.
    3. Przygotowujemy solankę. Do jednego litra wody dajemy jedną łyżkę soli (ilość solanki, którą musimy przygotować, zależy od ilości zrobionych słoików z ogórkami). Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia soli. Następnie zalewamy każdy słoik tak, by ogórki były dokładnie przykryte. Słoiki zakręcamy lub zamykamy na sprężynki i odstawiamy w ciepłe (nie słoneczne) miejsce na 3 - 4 dni. Po tym czasie możemy wynieść weki do piwnicy.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować