Naleśniki nadziewane warzywami i kaszą gryczaną

4.5 (199 ocen)

  • 60 min

Smaczny bezmięsny obiad dla całej rodziny.

  • 60 min

Składniki:

  • Naleśniki:
    2 szkl. mąki
    1 szkl. mleka
    1,5 szkl. wody
    2 jajka
    szczypta soli
    olej do smażenia

    Farsz:
    1 opak. mieszanki warzyw mrożonych np. 7 skł.
    1 łyżka oleju do smażenia
    1 płaska łyżka ziarenek smaku lub vegety
    1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej

    Sos:
    1 szkl. śmietany 18%
    zioła prowansalskie lub inne ulubione
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki nadziewane warzywami i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy 1 woreczek kaszy gryczanej wg przepisu na opakowaniu.
  • 2. Składniki na naleśniki dokładnie miksujemy, by nie było grudek. Na oleju smażymy naleśniki.
  • farsz 3. Rozgrzewamy patelnię, rozprowadzamy po niej olej. Wsypujemy mieszankę warzyw i smażymy na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy warzywa bedą miękkie dodajemy kaszę gryczaną i doprawiamy przyprawą. Mieszamy wszystko razem.
  • naleśniki z farszem 4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na naleśniku kładziemy czubatą łyżkę farszu z patelni. Zawijamy wg upodobań np. jak krokieta, w sakiewkę.
    Układamy obok siebie na blasze.
  • zapiekane naleśniki 5. Po wierzchu naleśników rozprowadzamy śmietanę zmieszaną z ziołami prowansalskimi. Zapiekamy około 30 minut w 180st.

Porady

Można użyć innej kaszy niż gryczana. Można też do farszu dodać filet z kurczaka pokrojony w kosteczkę , obtoczony w przyprawie do kurczaka i smażony w pierwszej kolejności. Do niego potem dodajemy po kolei warzywa i kaszę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować