Mufinki piernikowe z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lubię pierniczki w każdej postacji!

  • 60 min

Składniki:

  • 40 dag mąki pszennej
    20 foremek na mufinki w kształcie gwiazdek
    10 dag margaryny
    25 dag cukru
    2 jajka
    4 łyżki konfitury z żurawiny
    3 łyżki kakao
    4 dag przypraw do piernika
    1 szklanka mleka
    1 łyżka sody
    oprócz tego:
    masło, lub olej do wysmarowania foremek
    5 dag konfitury z żurawiny do przełożenia mufinek
    dekoracja:
    lukier: pół szklanki cukru pudru + 2 łyżki gorącej wody
    1 łyżka ziarenek maku
    2 łyżki suszonej żurawiny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Mufinki piernikowe z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mufinki piernikowe z żurawiną 1. Margarynę roztapiamy, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem mikserem, dodajemy stopniowo mleko, kakao, mąkę przesianą z sodą, przyprawę do piernika, mieszając dodajemy konfitury z żurawiny, po czym wlewamy roztopioną, przestudzoną margarynę, mieszamy na jednolitą masę. Foremki smarujemy masłem, lub olejem. Napełniamy ciastem foremki na mufinki w kształcie gwiazdek do 3/4 ich objętości. Układamy na dużej blaszce, rozgrzewamy piekarnik do 180 st C, wkładamy foremkę z mufinkami na około 30 minut. Upieczone ciastka zostawić w foremkach 5 minut.Ostudzone wyjąć delikatnie z foremek.
    Lukier: gorącą wodę wlewamy do cukru pudru, mieszamy aż powstanie gęsta masa.
  • mufinki 2. Ostudzone mufinki przekrawamy na 2 części, przekładamy konfiturą z żurawiny, wierzch lukrujemy, dekorujemy sypkim makiem i suszonymi owocami żurawiny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować