Nie ma lepszego deseru niż czekolada! A już czekolada połączona z pomarańczowym smakiem i zapachem zamkniętym w kształtnej babeczce to rozkosz dla podniebienia! Polecam!
30 min
Składniki:
* 2 szklanki mąki
* 2/3 szklanki cukru
* 1 łyżka cukru waniliowego
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 szklanka mleka
* 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
* szczypta soli
* 2 jaja
* 100 g czekolady mlecznej drobniutko posiekanej lub startej na tarce
* skórka z 2 pomarańczy starta na drobnych oczkach tarki
* cukier puder do dekoracji
Muffiny z czekoladą i pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednym naczyniu wymieszałam składniki suche (mąka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, czekolada, skórka pomarańczowa, sól). W drugim naczyniu wymieszałam składniki mokre (jaja, olej, mleko). Mokre wlałam do suchych i wymieszałam łyżką. Gotową masę przełożyłam do silikonowych foremek (3/4 wysokości). Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Po upieczeniu posypałam cukrem pudrem.
Komentarze