Mięsne kluseczki

4.49 (156 ocen)

Pyszny pomysł na udany obiad.

Składniki:

  • CIASTO:
    1kg ziemniaków
    1/2 szkl mąki
    szczypta soli
    1 jajko

    FARSZ:
    1/2 kg pieczeni wieprzowej
    1 łyżka margaryny
    2 średnie cebule
    6 ząbków czosnku
    4 suszone grzybki

    SOS:
    kilka ziaren ziela angielskiego
    kilka liści laurowych
    2 łyżki mąki
    vegeta
    pieprz


Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mięsne kluseczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Ziemniaki gotujemy, mielimy, mieszamy z mąką, solą i jajkiem, wyrabiamy gładkie ciasto.
  • 2. FARSZ
    Pieczeń kroimy w małe kawałki. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Smażymy wszystko na margarynie przez ok godzinę, podlewając od czasu do czasu wodą. Po upływie godziny pieczeń wyjmujemy i mielimy. Doprawiamy do smaku.
  • 3. SOS:
    Powstały podczas smażenia sos miksujemy blenderem razem z grzybami, cebulą i czosnkiem, dodajemy mąkę i szklankę wody i zagotowujemy. Doprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym oraz vegetą i pieprzem. Możemy dodać jeszcze wody jeśli chcemy żeby sos był rzadszy.
  • 4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1/2 cm. Na brzegu układamy farsz i zwijamy formując wałeczki. Wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy od momentu wypłynięcia przez ok 8 min. Podajemy z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować