Marynowana karkówka w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Plastry karkówki ułożyć w misce.
W innym naczyniu wymieszać oliwę, przyprawy, musztardę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Cebulę pokroić w piórka i ułożyć na mięsie. Wszystko zalać marynatą. Zakryć szczelnie i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie mięso wyjąć i obsmażyć na patelni z obu stron na rumiany kolor.
Przełożyć do garnka z grubym dnem. Na tej samej patelni podsmażyć cebule, która marynowała sie wraz z mięsem. Również dodać do garnka. Wszystko podlać wodą, tak aby zakryć całe mięso. Dodać ziele angielskie. Prażyć wszystko do miękkości. Pod koniec wymieszać śmietanę z kilkoma łyżkami sosu i wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem według uznania.(Można dodać również świeżo poszatkowane oregano, ale nie koniecznie)
Komentarze