Marynowana karkówka w sosie śmietanowym

4.47 (205 ocen)

Pyszna propozycja na niedzielny obiad i nie tylko :)

Składniki:

  • 5 plastrów karkówki
    1 łyżeczka musztardy
    2 duze cebule
    2-3 ząbki czosnku
    1-2 łyżeczki przyprawy do mięsa
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    2 łyżki oliwy
    sól,pieprz
    2-3 łyżki śmietany 18%
Wystaw ocenę:

4.47 (205 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Marynowana karkówka w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry karkówki ułożyć w misce.
    W innym naczyniu wymieszać oliwę, przyprawy, musztardę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Cebulę pokroić w piórka i ułożyć na mięsie. Wszystko zalać marynatą. Zakryć szczelnie i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie mięso wyjąć i obsmażyć na patelni z obu stron na rumiany kolor.
    Przełożyć do garnka z grubym dnem. Na tej samej patelni podsmażyć cebule, która marynowała sie wraz z mięsem. Również dodać do garnka. Wszystko podlać wodą, tak aby zakryć całe mięso. Dodać ziele angielskie. Prażyć wszystko do miękkości. Pod koniec wymieszać śmietanę z kilkoma łyżkami sosu i wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem według uznania.(Można dodać również świeżo poszatkowane oregano, ale nie koniecznie)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Przyprawy Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować