Karkówka w sosie pieczarkowo-śmietanowym

4.5 (150 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Krucha i mocno doprawiona przyprawami karkówka, zatopiona w rewelacyjnym sosie pieczarkowo-śmietanowym.

Składniki:

  • 500 g karkówki
    Przyprawa do karkówki
    Liść lubczyku
    Ostra czerwona papryka
    Oliwa z oliwek
    500 g pieczarek
    0,5 szklanki śmietany 12%
    0,5 szklanki wody
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    Sól
    Pieprz
    Koperek
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka w sosie pieczarkowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w 1-1,5 cm plastry. Dokładnie doprawiamy przyprawą do karkówki, liściem lubczyku i ostrą czerwoną papryką. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek, odstawiamy na jakiś czas do lodówki (około 2-3 godziny). Po tym czasie pieczemy mięso w 200*C przez 60 minut (pod przykryciem).
    Sos: Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Pieczarki kroimy w plastry i ćwiartki, dodajemy do cebuli, dusimy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy śmietaną rozmieszaną z wodą i mąką ziemniaczaną. Mieszamy do momentu zagotowania. Sosem zalewamy karkówkę. Posypujemy posiekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować