Makowiec na cieście drożdżowym

0 (0 ocen)

  • 13 godz. 20 min

Najczęściej robię go wieczorem a rano piekę..

  • 13 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto:
    *50 dag mąki
    *12 dag cukru pudru
    *5 jajek (2 całe i 3 żółtka)
    *3 łyżki śmietany
    *cukier waniliowy
    *5 dag drożdży
    masa makowa
    *50 dag maku
    *4 jajka
    *1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
    *1 i 1/2 łyżki bułki tartej
    *1 łyżeczka proszku do pieczenia
    *2 dag rodzynek
    *1 łyżka posiekanych orzechów
    *20 dag cukru
    * 1 lub 2 łyżki miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec na cieście drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę posiekać z margaryną i cukrem pudrem, dodać drożdże wymieszane ze śmietaną jajkami i szczyptą soli. Wszystko zagnieść.
  • 2. Żółtka utrzeć z cukrem i miodem dodać sparzony i zmielony 3 razy mak, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ubitą pianę i resztę składników.
  • 3. Ciasto podzielić na 3 równe części, rozwałkować pierwszą część, rozłożyć w blaszce. Następnie rozsmarować 1/2masy makowej . Kolejną część ciasta rozwałkować, ułożyć na maku. Resztę masy wykładamy i przykrywamy ostatnią częścią rozwałkowanego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić na 12 h. Następnie piec przez ok. 1 h w 180'C

Porady

Ciasto rozwałkowujemy od razu po wyrobieniu. Wyrasta ono razem z makiem w foremce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować