limonkowy tort

0 (0 ocen)

przepis na ten torcik znalazłam na jednej ze stron z wypiekami,przypadł mi do gustu i.....w smaku jest wyśmienity:)

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:

    5 dużych jajek
    3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    opcjonalnie 4 łyżki oleju

    Krem śmietankowo - limonkowy:

    500 g serka mascarpone
    500 ml śmietany kremówki 36%
    4 łyżki cukru pudru
    skórka otarta z 2 dużych limonek
    świeżo wyciśnięty sok z 1 dużej limonki


    1 słoik dżemu z kiwi i agrestu

    do nasączenia:
    ja użyłam do nasączenia herbatki mięta i pół szkl.wódki ale można użyć dowolnie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Limonkowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.Pod koniec dodawać po troszku cukier,dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając
    Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki .wylać na przygotowana tortownice wysmarowaną i obsypana bułką tartą i piec 40 min 160-170 C.Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 3 blaty i nasączyć.
    KREM:
    (wszystkie składniki powinny być schłodzone)
    Wszystkie składniki umieścić w misie miksera.Ubijać aż wszystko będzie miało konsystencję kremu .
    PRZEŁOŻENIE:
    BISZKOPT
    DŻEM
    MASA
    BISZKOPT
    DŻEM
    MASA
    BISZKOPT
    POLEWA CZEKOLADOWA
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować