Kurczak w sosie barbecue pieczony w folii

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kurczak w sosie barbecue to pyszny i szybki pomysł na obiad dla całej rodziny. Przygotujecie go w zaledwie 15 minut! Każde małe opakowanie zawiera delikatne, soczyste mięso z dodatkiem słodkiego ananasa i chrupiących warzyw. A wszystko to w towarzystwie pysznego, słodko-pikantnego sosu barbecue. W sezonie letnim danie można grillować na świeżym powietrzu. Poza sezonem z powodzeniem można je przygotować w piekarniku, a jeżeli podacie go z porcją ryżu, będzie stanowić pyszny, pełnowartościowy posiłek. Danie jest wyjątkowo aromatyczne i pyszne, pięknie prezentuje się podane w formie małych, jednoporcjowych pakiecikach. Z pewnością pokochacie tę prostotę!

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
    130 g ananasów z puszki *
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółtka lub zielona
    1 mała cebula
    pieprz czarny grubo mielony
    sól

    Sos

    120 ml ulubionego sosu BBQ **
    1 papryczka jalapeño
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka wędzonej papryki
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka oregano
    garść świeżej kolendry ***

    Dodatkowo

    2 plasterki limonki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w sosie barbecue pieczony w folii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka doprawiamy obficie solą oraz pieprzem. Ananasa odsączamy z soku. Jeżeli jest w plastrach, kroimy go na mniejsze kawałki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kwadraty (około1.5x1.5 cm). Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Z folii aluminiowej wycinamy 2 kwadraty o wymiarach 30x30. Na każdy kawałek folii wykładamy porcję warzyw oraz ananasa, doprawiając do smaku solą oraz pieprzem. Na wierzchu układamy mięso.
  • 2. W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki sosu, dodajemy posiekaną kolendrę i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowanym sosem polewamy każdą porcję kurczaka. Końce folii zawijamy tak, aby zamknąć szczelnie kurczaka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez około 20-25 minut. Po tym czasie ostrożnie odwijamy folię, wierzch kurczaka polewamy sosem spod kurczaka i pieczemy jeszcze przez 3-5 minut, aby kurczak delikatnie się zrumienił. Przed podaniem dekorujemy plasterkami limonki.
  • 3. Odnośniki

    * można użyć również świeżego ananasa
    ** polecam również domowy sos BBQ
    *** można zastąpić natką pietruszki

Porady

- jeśli filet z kurczaka jest gruby, można przekroić go wzdłóż na pół, aby szybciej się upiekł - zimową porą kurczaka podaję z porcją ryżu. Stanowi wtedy pełnowartościowy posiłek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

4.49 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Filet z kurczaka pieczony w folii

To może cię zainteresować