Kulki serowo-kokosowe

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zdrowa i smaczna przekąska która zaspokoi ochotę na coś słodkiego.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -250 g twarożku półtłustego
    -2 łyżki miodu
    -2 łyżki roztopionego i przestudzonego masła
    -1 łyżka rodzynków ( opcjonalnie można dodać ale nie są obowiązkowe)
    - 1 tabliczka gorzkiej czekolady
    -150 - 200 ml śmietanki 18 %
    - 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kulki serowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kulki serowo-kokosowe. 1. Do twarogu dodajemy wiórki ,miód, rodzynki oraz przestudzone masło .
  • Kulki serowo- kokosowe. 2. Wszystko razem dokładnie mieszamy do połączenia składników.
  • Kulki serowo-kokosowe. 3. Łyżeczką nabieramy trochę masy i formujemy w dłoniach kuleczki wielkości orzech włoskiego . Wkładamy do zamrażarki na 15 minut . Z tej ilości masy uzyskamy 14-18 kuleczek .
  • Kulki serowo-kokosowe. 4. W czasie gdy kulki się chłodzą , czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej , wlewamy tyle śmietanki aby uzyskać aksamitną polewę . Po kolei wkładamy kulki i delikatnie obtaczamy je w polewie ( najlepiej pomagać sobie przy tym łyżką i widelcem aby nadmiar polewy spłynął z powrotem do garnka ) .
  • Kulki serowo-kokosowe. 5. Pokryte polewą kulki przekładamy na talerz i wkładamy do lodówki . Gdy czekolada stwardnieje deser jest gotowy. Smacznego.

Porady

Rodzynki można zastąpić suszona żurawiną .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować