krupnik z gąsek

4.49 (173 ocen)

  • 40 min

Ten krupnik jest o wiele smaczniejszy i bardziej aromatyczny od tradycyjnego.

  • 40 min

Składniki:

  • min. 30 dag grzybów gąsek szarych lub zielonych
    3 litry wywaru z gotowania gąsek
    6-7 ziemniaków
    2 listki laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    1 łyżka majeranku
    1 cebula
    sól, pieprz
    natka pietruszki
    5 łyżek kaszy jęczmiennej
Wystaw ocenę:

4.49 (173 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krupnik z gąsek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gąski oczyścić, wypłukać 2-3 razy w letniej wodzie.
    Zagotować wywar, wrzucić listki laurowe, ziele angielskie, osolić, opieprzyć i wrzucić grzyby-duże można pokroić. Włożyć całą, obraną cebulę. Gotować ok. 30 minut.
    Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do gotujących się grzybów, wsypać majeranek, rozmaryn i kaszę. Na talerzu przybrać zieleniną.

Porady

Najlepiej jest dać jak najwięcej gąsek by krupnik był smaczniejszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować