kruche ciasto z jagodami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Dobry pomysł na wykorzystanie również mrozonych jagód.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    kostka margaryny
    2 szklanki mąki pszennej
    2 żółtka
    2 łyżki ukwaszonej śmietany
    łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru + puder do dekoracji

    budyń:
    500 ml mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki cukru
    łyżeczka cukru waniliowego
    250 g jagód (mogą być mrożone)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruche ciasto z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruche ciasto siekamy, a nastepnie zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Tworzymy kulę, zawijamy ją w folię i umieszczamy w lodówce.
  • 2. 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe składniki mieszamy, dodajemy do gotującego się mleka. Kilka minut pozostawiamy na ogniu stale mieszając, aż do uzyskania budyniu.
  • 3. Ciasto pieczemy 50 minut w 180 stopniach C. Wystudzone dekorujemy pudrem.
  • 4. Blaszkę o wymiarach 24 cm x 24 cm natłuszczamy, wykładamy papierem do pieczenia. 70 % ciasta wykładamy na dno (można je zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokruszyć na kawałki). Przykrywamy je przestudzonym budyniem, na którym wykładamy jagody. Pozostałą część ciasta umieszczamy na wierzchu (ucierając lub krusząc).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować