Kruche ciasto z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na kruche ciasto siekamy, a nastepnie zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Tworzymy kulę, zawijamy ją w folię i umieszczamy w lodówce.
2.300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe składniki mieszamy, dodajemy do gotującego się mleka. Kilka minut pozostawiamy na ogniu stale mieszając, aż do uzyskania budyniu.
3.Ciasto pieczemy 50 minut w 180 stopniach C. Wystudzone dekorujemy pudrem.
4.Blaszkę o wymiarach 24 cm x 24 cm natłuszczamy, wykładamy papierem do pieczenia. 70 % ciasta wykładamy na dno (można je zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokruszyć na kawałki). Przykrywamy je przestudzonym budyniem, na którym wykładamy jagody. Pozostałą część ciasta umieszczamy na wierzchu (ucierając lub krusząc).
Komentarze