Kotlety z sera żółtego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajko rozmącam, bułkę tartą i mąke rozsypuję na osobne talerzyki. Ser kroję na grube plastry. Każdy plaster obtaczam w mące a następnie w rozmąconym jajku i na koniec w bułce tartej. Odstawiam do lodówki. Natkę myję, osuszam i obcinam łodyżki. Rozgrzewam olej na patelni, następnie ostrożnie wkładam natkę następnie po 2 sekundach wyjmuję natkę łyżką cedzakową i pozostawiam do obcieknięcia na ręczniku papierowym. Przyprawiam lekko solą. Ponownie rozgrzewam olej na patelni i wkładam ostrożnie wcześniej przygotowane kawałki sera. Smażę ok 2 minuty aż ser roztopi się w środku i zarumieni na wierzchu. Kotlety serowe dekoruję natką.
Porady
Zwrócić uwagę na kolejność przygotowania sera, w żadnym razie nie obtaczamy w pierwszej kolejności sera w jajku - pierw mąka później jajko :) oraz na to by ser był dokładnie pokryty panierką.
Komentarze