Rolada z żółtego sera

4.5 (182 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Danie kaloryczne ale bardzo smaczne.Alternatywa dla sera w plastrach na kanapce.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 35 dkg sera żółtego (Liliput)
    1 szt duża kulka Mozarelli
    1 szt filet z kurczaka
    3 szt jaj
    3 łyżki majonezu
    1 słoiczek suszonych pomidorów
    przyprawy: papryka słodka, pieprz czarny mielony
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Rolada z żółtego sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser mocno schłodzić, piekarnik nagrzać do 180st.C, dużą blachę z piekarnika wyłożyć pergaminem.
    Schłodzony ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z jajami, majonezem i przyprawami (ilość według uznania). Masę serową wyłożyć na blachę równą warstwą. Piec aż się ser roztopi ok.15-20min. Wyjąć, przestudzić. W między czasie:fileta pokroić na cieniutkie plastry, rozbić, mozarellę pokroić na cienkie plastry, odcedzić pomidory, pokroić w paski.
    Na upieczony placek z sera układać
    warstwami:
    filet, mozarella, pomidory. Zwinąć roladę, zawinąć w pergamin, włożyć do foremki pasztetowej, piec w 180st.C ok 20-30min. Po upieczeniu schłodzić. Kroić w plastry gdy jest już zimna. Podawać z bułką jako kanapkę.

Porady

Ser musi być mocno schłodzony-łatwiej go zetrzeć na tarce. Roladę łatwo pokroimy jeśli schłodzimy ją kilka godzin w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować