Rolada z żółtego sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser mocno schłodzić, piekarnik nagrzać do 180st.C, dużą blachę z piekarnika wyłożyć pergaminem.
Schłodzony ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z jajami, majonezem i przyprawami (ilość według uznania). Masę serową wyłożyć na blachę równą warstwą. Piec aż się ser roztopi ok.15-20min. Wyjąć, przestudzić. W między czasie:fileta pokroić na cieniutkie plastry, rozbić, mozarellę pokroić na cienkie plastry, odcedzić pomidory, pokroić w paski.
Na upieczony placek z sera układać
warstwami:
filet, mozarella, pomidory. Zwinąć roladę, zawinąć w pergamin, włożyć do foremki pasztetowej, piec w 180st.C ok 20-30min. Po upieczeniu schłodzić. Kroić w plastry gdy jest już zimna. Podawać z bułką jako kanapkę.
Porady
Ser musi być mocno schłodzony-łatwiej go zetrzeć na tarce.
Roladę łatwo pokroimy jeśli schłodzimy ją kilka godzin w lodówce.
Komentarze