Kotlet de volaille z pieczonymi chrupiącymi ziemniaczkami i marchewką. Soczysty kotlet de volaille z zieleninką oraz ciągnącym się serem żółtym. Jest to bardzo smaczny pomysł na obiad.
60 min
Składniki:
10 ziemniaków
olej lub oliwa do smażenia
1 duża marchewka
3 piersi z kurczaka pojedyncze
30 g masła
3 kawałki sera
pieprz kolorowy mielony do smaku
papryka czerwona mielona do smaku
sól do smaku
czosnek mielony do smaku
pół pęczka świeżego koperku
pół pęczka świeżej pietruszki
pół pęczka świeżego szczypiorku
DO PANIEROWANIA:
mąka
bułka tarta
jajko + 2 łyżki mleka
Kotlet de volaille z pieczonymi ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Ziemniaki obieramy i myjemy, a następnie kroimy na pół, lub na ćwiartki w zależności od wielkości ziemniaków. Do naczynia żaroodpornego wlewamy tłuszcz,a następnie wkładamy ziemniaczki i marchewkę, doprawiając je do smaku pieprzem, solą, papryką słodką. Naczynie umieszczamy w piecu na ok 45 min. w temp. 200'C.
2. Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek, a następnie rozcinamy i rozbijamy. Każdy kawałek mięsa doprawiamy do smaku pieprzem kolorowym, papryką mieloną, czosnkiem oraz solą morską. Na każdym kawałku mięsa, na środku umieszczamy ok. 10g masła i kawałek sera, a na wierzch posiekaną natkę pietruszki, koperku i szczypiorek.
3.Mięsko zwijamy zaczynając od górnej części.
4.A następnie zwijamy delikatnie i dokładnie. Odkładamy na ok 20 min.
5. Po tym czasie panierujemy mięsko w mące, rozbełtanym jajku z mlekiem a na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i umieszczamy roladki, podpiekając z każdej strony na złoty kolor. ( ok 3 min. z każdej strony ).
6.Kotleta podajemy z chrupiącymi ziemniaczkami i marchewką. Smacznego !!
Komentarze