2 piersi z kurczaka- wyjdą 4 kotlety,
curry,
mąka pszenna,
jajko,
sól,
pieprz,
2-3 listki natki pietruszki na jeden kotlet,
ok pół łyżeczki masła na jeden kotlet,
3/4 łyżki startego sera na jeden kotlet,
przyprawa do kurczaka,
olej do smażenia.
Kotlet de volaille z żółtym serem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś oczyszczamy, odkrawamy polędwiczki jeżeli posiada, tak aby powstał nam zgrabny płat mięsa. Każdą pierś kroimy wzdłuż na dwie części. Przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem, natomiast curry z jednej a z drugiej strony przyprawą do kurczaka. Rozbijamy na płasko (jeżeli nam się zrobi dziurka spokojnie zasklepi się podczas rolowania). Rozbite mięsko odkładamy na 15 min. aby przyprawy zaczęły "działać".
Następnie na każdym kawałku rozkładamy natkę pietruszki, ser żółty i masło. Zwijamy w rulon i dłońmi formujemy "ścisły" stożek. Rozkłócamy jajko ze szczypta soli, rozgrzewamy sporą ilość oleju tak, aby kotlet był zanurzony prawie do połowy.
Kotlety najpierw obtaczamy w mące, następnie w jajku i smażymy powoli na złoty kolor z każdej strony.
Komentarze