Kokosowy zajączek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Jajka wbić do miski, wsypać cukier waniliowy, pół szklanki cukru, wlać 4 łyżki ciepłej wody. Wszystkie te składniki utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę (6-8 min.) Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać do masy. Ostrożnie wymieszać.
2. Dno okrągłej tortownicy posmarować tłuszczem i wlać ciasto. Piec 30 minut w temp.peraturze 175 st. C. Piekarnik wyłączyć pozostawiając w nim ciasto jeszcze na 10 minut. Następnie wyjąć ciasto z formy i odłożyć je, aby całkowicie przestygło.
3. W tym czasie przygotować masę: proszek budyniowy utrzeć z 2 łyżkami cukru i odrobiną mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozprowadzony proszek. Po doprowadzeniu do wrzenia odstawić do wystygnięcia. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę. Nie przerywając ucierania powoli dodawać zimny budyń.
4. Ciasto przekroić na dwa placki. Jeden z nich pokroić na 3 części tak, aby powstało dwoje uszu zająca i „muszka” pod brodę. Wszystkie kawałki ciasta posmarować kremem waniliowym i posypać wiórkami kokosowymi.
5. Z kawałków ciasta złożyć mordkę zająca. Uszy posypać kakao. Z okrągłych owocowych żelek zrobić oczy i nosek. „Muszkę” udekorować drażami czekoladowymi. Czekoladę rozpuścić. Wlać do woreczka i odciąć rożek, po czym narysować na pergaminie buzię, brwi i wąsy. Po zastygnięciu zdjąć ozdoby i ułożyć je na cieście. Zamiast czekolady można użyć pisaka.
Komentarze