REKLAMA

Zajączek wielkanocny

wyświetlono: 404 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Zajączek jest doskonałą ozdobą świątecznego stołu.

opublikowany: 06.04.2015
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 250 gram maki pszennej

    2 żółtka

    1/4 szklanka oleju

    25 gram świeżych drożdży

    0,5 szklanki letniego mleka

    1/4 szklanki cukru

    50 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej

    Dodatkowo:

    1 tabliczka gorzkiej czekolady

    lukier biały

    kolorowe perełki cukrowe
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Z drożdży,1 łyżki cukru i odrobiny mleka robimy zaczyn,odstawiamy na 10-15 minut.Gdy zaczyn podrośnie dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy gładkie ciasto.Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Foremkę do zajączka smarujemy tłuszczem.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremki.Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Zajączek wielkanocny 2. Ostudzonego zajączka smarujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.Jajo zająca smarujemy lukrem i ozdabiamy perełkami cukrowymi.

Porady

Przepis podany jest na jednego zajączka.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: anka1988 anka1988

Baranek i zajączek wielkanocny

Sprawdzony przepis na zajączka i baranka wielkanocnego.

kategoria: ciasta wielkanocne babki baranek wielkanocny Desery opublikowany: 29.03.2013 | wyświetlono: 8507 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 1
Dodane przez: malgosia91 zdjęcie

Zajączek wielkanocny

Pięknie wygląda na wielkanocnym stole.

kategoria: Desery lukier opublikowany: 08.04.2013 | wyświetlono: 359 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE