Knoppers

4.49 (179 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wafelki knoppers zna chyba każdy. Są pyszne. A co powiecie na nieco odmienioną wersję knoppersa i to XXL? To jedno z tych ciast, które kuszą nie tylko wyglądem ale przede wszystkim smakiem. Lekki piegowaty biszkopt przełożony masami na bazie mleka w proszku i serka waniliowego to raj dla podniebienia.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jajek
    1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    1 i 1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej
    Masa ciemna:
    200 g masła
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1/2 szklanki wody
    2 łyżki kakao
    1/2 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych
    ok 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
    Masa jasna:
    100 g masła
    2 żółtka
    1 jajko
    1 szklanka cukru pudru
    250 g serka homogenizowanego waniliowego
    1 szklanka mleka w proszku
    2 łyżeczki żelatyny
    Dodatkowo:
    Polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Knoppers

Knoppers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Knoppers 1. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku. Na końcu dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do ciasta, delikatnie łączymy.

    Formę 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, delikatnie wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy 30-35 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Zimny biszkopt przekrawamy na 3 blaty.
  • Knoppers 2. Masło, wodę, cukier, cukier waniliowy i kakao zagotowujemy, dodajemy mleko w proszku oraz posiekane orzechy. Masę wykładamy na pierwszy blat biszkoptu, przykrywamy drugim blatem.
  • 3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku. Lekko studzimy.

    Żółtka oraz jajko ucieramy z cukrem pudrem na parze. Studzimy. Dodajemy serek oraz mleko w proszku, miksujemy do połączenia. Na końcu dodajemy przestudzoną żelatynę. Wykładamy na biszkopt, przykrywamy trzecim blatem.

    Całość polewamy polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mleko Serek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować