Kakaowo-orzechowe z masą krówkową

4.9 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Dla osób lubiących krówki i orzechy :)))

Składniki:

  • 6 jaj
    szkl. mąki
    szkl. cukru
    1łyżeczka proszku bo pieczenia
    2 łyżki kakao
    WKŁADKA ORZECHOWA:
    25 dkg. orzechów włoskich mielonych
    3/4szkl. cukru
    5 białek (żółtka zostawić do masy )
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1łyżka mąki pszennej
    1łyżka mąki ziemniaczanej
    MASA Z ŻÓŁTEK:
    1/2szkl. zwykłego mleka
    1/2szkl. cukru
    30dkg.masła
    5 żółtek
    spirytus do smaku
    KRÓWKA:
    około 15-20 dkg. orzechów włoskich krojonych
    puszka mleka skondensowanego słodzonego
Wystaw ocenę:

4.9 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kakaowo-orzechowe z masą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT KAKAOWY: Białka ubić na sztywną pianę , dodać cukier , ubijać do rozpuszczenia się cukru , dodać po jednym żółtku . Mąkę , kakao i proszek do pieczenia wymieszać , porcjami dodawać do masy jajecznej . Gotowe ciasto wylać do formy o wymiarach 38-22cm. piec około 30-35 minut w temp. 175-180*C. Po upieczeniu , biszkopt wystudzić i przekroić na dwie części . WKŁADKA ORZECHOWA: Białka ubić , dodać cukier , ubijać do rozpuszczenia się cukru . Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami , delikatnie połączyć z ubitymi białkami . Wlać na formę o takich samych wymiarach jak ciasto kakaowe , piec około 30 minut w temp. 175-180 *C . MASA Z ŻÓŁTEK: Do żółtek wsypać cukier i dobrze rozmieszać , wlać mleko , mieszając zagotować ( masa ma wygląd zwarzonej , taka właśnie ma być ) wystudzić . Masło utrzeć , do utartego porcjami dodawać wystudzoną masę jajeczną , na koniec dodać spirytus do smaku . KRÓWKA: Mleko w puszce wstawić do garnka ( nie otwierając puszki ) , wlać wodę zakrywając całą puszkę , przykryć i gotować 2-3 godziny ( można użyć gotowej masy krówkowej ) Do 3/4 puszki wystudzonej masy krówkowej wsypać pokrojone orzechy , wymieszać .(resztę krówki zużyć do innych celów ) PRZEŁOŻENIE PLACKA: Część biszkoptu kakaowego- 3/4 masy z żółtek - wkładka orzechowa - krówka z orzechami -biszkopt kakaowy - pozostała część masy z żółtek , można udekorować wiórkami z czekolady albo krojonymi orzechami

Porady

Placek super smakuje drugiego dnia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować